Hoewel de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) de beslissing pas morgen officieel bekendmaakt, weet de krant De Tijd nu al dat er groen licht komt voor de fusie tussen de 2 Vlaamse mediabedrijven, Corelio en Concentra. Aan de fusie zouden wel voorwaarden gekoppeld zijn. Volgens Jacques Steenbergen, de voorzitter van de Mededingingsautoriteit, is er nog geen formele beslissing genomen.

Volgens De Tijd zou de BMA beslist hebben dat de fusie kan doorgaan, op voorwaarde dat de krantentitels van Het Mediahuis blijven bestaan. Het gaat om De Standaard en Het Nieuwsblad (Corelio) en om Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen (Concentra).

CEO Marc Vangeel van Concentra zegt aan het persagentschap Belga dat hij nog geen enkele communicatie ontvangen heeft over een mogelijke beslissing. De CEO van Corelio, Luc Missorten, was niet bereikbaar voor commentaar.

Corelio en Concentra willen hun Vlaamse kranten en digitale uitgeefactiviteiten samenbrengen in een nieuwe onderneming, die de voorlopige naam Het Mediahuis kreeg. De bedoeling is dat Corelio voor 62 procent in het nieuwe samenwerkingsverband zal participeren, Concentra krijgt de overige 38 procent in handen.

De Mededingingsautoriteit zou nu volgens De Tijd beslist hebben dat er een goedkeuring met voorwaarden komt. Er komt dus hoogstwaarschijnlijk geen diepgaand onderzoek. Dat had het auditoraat van de BMA nochtans geadviseerd.

Verwacht wordt dat er een herstructurering zal komen bij beide mediabedrijven, zodra ze fusioneren. De details daarvan zijn nog niet bekend, maar de vakbonden vrezen voor een verlies van mogelijk honderden jobs, zowel bij de redacties als bij de ondersteunende diensten. (belga/ de tijd)

Het worden erg spannende tijden voor heel wat correspondenten in onze regio.  Wordt vervolgd.